სტატიაში განხილულია ჩაიოტას კულტურის გავრცელების ისტორია საქართველოში, მცენა-რის ბოტანიკურ – მორფოლოგიური აღწერა, გამოყენების მრავალფეროვნება, მისი გავრცელე-ბის პერსპექტივები, მოვლა – მოყვანის ტექნოლოგია და ნაყოფების ქიმიური შედგენილობა (სახამებელს, აზოროვან ნივთიერებებს, ცილებს, ეთერში ხსნად ცხიმებს, ნახშირწყლებს, ამი-ნომჟავებს და ვიტამინ C-ს.). აქვე ვაძლევთ რეკომენდაციას ფერმერებს და საკონსერვო ქარხნებს დაინტერესდნენ ამ კულტურით.